Sağlık

“Endometriozis ve Kısırlık Tedavisinde Elektromanyetik Stimülasyon Yöntemiyle Olumlu Sonuçlar Alınabiliyor”

Dünyada yaklaşık 190 milyon kadının bunun sonucunda endometriozis ve pelvik ağrı ile yaşamak zorunda kaldığını belirten Jinekoloji Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, bu hasta grubu için kullanılan Elektromanyetik Stimülasyon yöntemi hakkında bilgi verdi. prof. Attar, dünyada yaklaşık 10 kadından birinde görülebilen endometriozisin kronik pelvik ağrı ve adet ağrısı ile ortaya çıktığını ancak toplumsal farkındalığın düşük olması nedeniyle teşhis sürecinde zaman kaybedildiğini anlattı.

  Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, endometriozis ve pelvik ağrı tedavisinde ‘Elektromanyetik Stimülasyon’ tekniği ile ağrı tedavisinde olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Farklı branşlarda kullanılan sistemin endometriozis tedavisinde kullanımının çok yeni olduğunu belirten Prof. Bu yöntemin girişimsel bir yöntem olmadığı için kolay ve güvenilir olduğunu da vurguladı.

Elektromanyetik uyarı tedavisinin kısırlık durumlarında da fayda sağlayabileceğini belirten Prof. Elektromanyetik Stimülasyon tedavisinin bu konuda ve yumurtalık yetmezliği vakalarında etkisi ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.” dedi.

“KADINLAR HAYAT KALİTESİNİ DÜŞÜREN CİDDİ ACILARLA YAŞAMAK ZORUNDA KALIYOR”

Endometriozisin üreme çağındaki kadınlarda sık görülmesine rağmen menopoz dahil her dönemde görülebildiğini vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Bu yaygın ağrı ile bile çeşitli mide ve bağırsak sorunları ortaya çıkabilir. Kadınların yüzde 30’u kısırlıkla mücadele ederken, cinsel ilişki sırasında ciddi ağrılar yaşayabiliyor. Bu da doğal olarak sosyal hayatı ve hatta evlilik hayatını büyük ölçüde etkiler. Hastalıkla birlikte anksiyete, depresyon ve uyku bozuklukları da görülebilmektedir. Endometriozis hastalarında ağrı tedavisinde elde ettiğimiz sonuçlara göre ilerliyoruz” dedi.

“HASTANIN HEDEF DOKUSUNA TİTREŞİM TABANLI”

Endometriozis hastalarının ilaç veya ameliyatla tedavi edilse bile ağrının tekrarlama riskinin yüksek olduğunu ve bu nedenle farklı dönemlerde farklı tedavi sistemlerine ihtiyaç duyulabileceğini belirten Dr. Erkut Attar, bu alanda yeni kullanılmaya başlayan Elektromanyetik Stimülasyon tedavisinin yeni tedavi yaklaşımlarından biri olduğunu anlattı.

Bu sistemin hastayı çok fazla rahatsız etmeyen, ancak hızlı sonuç alabilen daha “basit” bir tedavi olduğunu belirten Prof. Kullandığımız elektromanyetik stimülasyon cihazı Seul Üniversitesi’ndeki mühendislik ve tıbbi araştırmaların bir ürünüdür. Akupunktur tedavisinde olduğu gibi doğrudan hastaya yapılan cerrahi veya girişimsel bir uygulama yoktur. Elektromanyetik frekans, hastaya sadece makul bir süre içinde, mutlak güç aralıkları ile uygulanır. Hasta kliniğe çok farklı şikayetlerle geldiğinde başka branşlara ihtiyaç duymadan muhtemelen bunu uygulayabiliyoruz.”

“HASTAYA ÇOK ZAMAN ALMADAN UYGULANIR”

Erkut Attar, “Bu tedavide hastanın zaman ayırması ve düzenli gelmesi önemlidir. İlk aydan sonra olumlu sonuç alırsak tedaviye ara verip bir süre sonra tekrarlayabiliyoruz. Zamana yayılan bir tedavi olduğu için ihtiyaç duyulduğunda tekrarlanabilir.”

“ENDOMETRİYOZ İNFERTİLİTE NEDENİYLE EN ÖNEMLİ HASTALIKLARDAN BİRİDİR”

Türkiye’de kadınlarda endometriozis tanısının çoğunlukla kısırlık şikayetleri ile konulduğunu vurgulayan Prof. ‘Evlenince düzelir, çocuk doğurunca düzelir’ gibi yanlış yaklaşımlar var. Ancak endometriozis erken teşhis edilmez ve ilerlerse kadınları hem sosyal olarak hem de iş hayatında etkiler. Bu da ruhsal sorunlara neden olur. Yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Kısırlığa neden olan en değerli hastalıklardan biridir. Ama kronik bir hastalık olduğu için kadının bu durumla yaşamayı öğrenmesi değerli.”

“Tüp Bebek TEDAVİSİNDE KULLANIMI VE YUMURTA BAŞARISIZLIĞI HAKKINDA ARAŞTIRMALARIMIZ VAR”

“Bazı endometriozis hastalarında; Embriyonun rahme yapışması veya yuvalanmasında sorun olabilir. Elektromanyetik Stimülasyon yönteminden bu gibi durumlarda veya rahim duvarının yeterince kalınlaşamadığı tüp bebek hastalıklarında fayda görebileceğimizi düşünüyoruz” diyen Prof. özellikle kısırlık alanında devam ediyor.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

susurluk-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu