Teknoloji

3.200 megapiksel çözünürlüğe sahip, Dünyanın en büyük dijital kamerası

The Legacy Survey of Space and Time (LSST) ismi verilen dev bir dijital kamera, dünyadaki en büyük dijital kamera ünvanını kazandı. Kamera uzaya bakan yeni bir göz olarak görev yapacak. Görevi ise, karanlık madde ile karanlık enerjinin doğası hakkındaki temel soruları daha iyi cevaplamamıza yardımcı olmak.

LSST aslında teknik açıdan muazzam bir cihaz. 3.200 megapiksel çözünürlüğe sahip ve 3.000 kilogram (6.600 pound) ağırlığında. Kameranın ürettiği görüntüler o kadar büyük ki, düzgün bir şekilde görüntülemek için 378 adet 4K ultra yüksek çözünürlüklü televizyonu yan yana dizmek gerekiyor.

İnsanlık tarihinin en büyük filmini çekecekler

Rubin Gözlemevi İnşaat Direktörü ve Washington Üniversitesi profesörü Željko Ivezić yaptığı açıklamada, “SLAC’daki benzersiz LSST kamerasının tamamlanması ve Şili’deki Rubin Gözlemevi sistemlerinin geri kalanıyla yakın entegrasyonu sayesinde, yakında tüm zamanların en büyük filmini ve şimdiye kadar oluşturulmuş en bilgilendirici gece gökyüzü haritasını üretmeye başlayacağız” dedi.

Kameranın iki objektifi var. İlki 1,5 metre (5 fit) genişliğinde ve bu amaçla şimdiye kadar yapılmış en büyük objektif. İkincisiyse 90 santimetre genişliğinde. Her ikisi de bu kamera ve görevleri için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş mercekler.

Kameranın kalbi ise cihazın odak mekanizması. Normal bir dijital kamerada bulunan sensörlere benzer şekilde 201 adet CCD sensöründen oluşuyor, ancak bunlar özel olarak üretilmiş. Her piksel 10 mikron genişliğinde ve odak düzlemi o kadar ince ki, yüzeyi bir insan saçının genişliğinin onda birinden daha fazla değişmiyor.

Tüm bu tasarım bir araya geldiğinde de devrimsel bir çözünürlük ortaya çıkıyor.

SLAC profesörü, Rubin Gözlemevi Müdür Yardımcısı ve Kamera Programı Yöneticisi Aaron Roodman, “Görüntüleri o kadar ayrıntılı ki, yaklaşık 25 kilometre (15 mil) uzaklıktaki bir golf topunu ayırt edebilirken, gökyüzünün dolunaydan yedi kat daha geniş bir bölümünü tek seferde detaylıca inceleyebilir. Milyarlarca yıldız ve galaksi içeren bu görüntüler, evrenin sırlarını açığa çıkarmasına yardımcı olacak.” diyor.

Rubin Gözlemevi, yeni kameranın yardımıyla, galaksilerin ve galaksi kümelerinin milyarlarca yıl boyunca nasıl değiştiğini inceleyerek, galaksilerin evrimi ve karanlık maddenin dağılımına dair bilgiler sağlayacak. Evrenin genişlemesini ve sebebini anlamak için süpernovaları ölçümleyecek. Ayrıca daha önce görülmemiş asteroitleri tespit ederek Güneş Sistemini incelemeye de yardımcı olacak.

Gözlemevinin ilk görüntüleri almaya başlaması, 2025 yılı Ocak ayında gerçekleşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu