Haber

Senegal’den Tunus’taki düzensiz göçmen tartışmasına ilişkin açıklama

Senegal Dışişleri Bakanlığı, Kays Said’in ülkesine göç eden Afrikalıların kontrol altına alınması gerektiğini açıklamasının ardından Tunus’taki gelişmelerin takip edildiğini bildirdi.

Senegal Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Tunus’ta ikamet eden vatandaşlarımızın durumunu yakından takip ediyoruz. Şu ana kadar vatandaşlarımıza yönelik herhangi bir olay yaşanmadı.” ifadesi kullanıldı.

Tunus’tan Senegal’e dönmek isteyen vatandaşlara yardımcı olunacağı belirtilen açıklamada, ilgili vatandaşların gerektiğinde Senegal’in Tunus Büyükelçiliğine başvurmaları istendi.

Tunus Cumhurbaşkanı Said’den Açıklama

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 22 Şubat’ta yaptığı açıklamada, Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen düzensiz göçle “Tunus’un demografik yapısının değiştirilmesinin amaçlandığını” belirtmiş ve bunun kontrol altına alınması için gerekli tedbirlerin alınması çağrısında bulunmuştu.

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Mahamat yaptığı açıklamada, söz konusu açıklamaları “şiddetle kınadığını” söyledi.

Açıklamada, “Kökenleri ne olursa olsun göçmenlere insan onuruna yakışır şekilde davranılırken uluslararası hukuka saygı gösterilmesi ve insanlara zarar verecek her türlü nefret söylemi ve ırkçılıktan kaçınılması” vurgulandı.

Tunus’un AfB üyesi olduğu hatırlatılan açıklamada, başta üyeler olmak üzere tüm ülkelere uluslararası hukuk çerçevesinde göçmenlere karşı yükümlülüklerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuldu.

Her yıl binlerce Afrikalı düzensiz göçmen, daha iyi bir yaşam umuduyla deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmak için Tunus’a geliyor.

Uzun yıllar Tunus’ta göçmen mahallelerinde yaşayan Sahra Altı Afrika ülkelerinden gelen göçmenlerin bir kısmı Avrupa’ya ulaşmayı başarırken, bir kısmı da denizde hayatını kaybediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu