Haber

Fransa’da Yahudi karşıtlığına karşı gösteri çağrısı

Fransa’da Filistin’e destek amaçlı gösteriler “kamu güvenliğini tehlikeye attığı” gerekçesiyle yasaklanmaya devam ederken, siyasetçiler “Yahudi karşıtlığına karşı durmak” amacıyla gösteri düzenlemek için harekete geçti.

Fransız Sosyalist Partisi lideri Olivier Faure, katıldığı Radyo J programında tüm siyasi oluşumlardan Yahudi karşıtlığına karşı birleşme çağrısında bulundu.

Antisemitizmi protesto etmek için “büyük bir gösteri” düzenlenmesini öneren Faure, gösterinin önümüzdeki günlerde Filistin destek protestolarının merkez üssü olan Paris’in Cumhuriyet Meydanı’nda yapılabileceğini söyledi.

7 Ekim’den bu yana Yahudi karşıtlığı nedeniyle 486 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, France 2 kanalına yaptığı açıklamada, ülkede Yahudi aleyhtarı olayların arttığını ve şu ana kadar 486 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Filistin’e destek gösterilerinin başlamasından bu yana antisemitizm nedeniyle gözaltına alınanların sayısı arttı.

500 binden fazla Yahudi ile Avrupa’nın en büyük Yahudi nüfusuna sahip ülke olan Fransa’da, Başkan Emmanuel Macron hükümeti İsrail’e desteğini sürdürürken, Filistin yanlısı gösteriler de yasaklanmaya devam ediyor.

Hükümet, Filistin’i destekleyen dizileri tamamen yasaklama kararı aldı ve bu karar, ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’a taşındı.

Danıştay ise gösterilerle ilgili genel yasak kararı alınamayacağını belirterek, yetkililerin duruma göre karar vermesi gerektiğine hükmetti.

-Siyonizm karşıtlığının Senato’da kabahat olarak değerlendirilmesi girişimi

Cumhuriyetçi Parti’den Senatör Stephane Le Rudulier, Filistin’e destek gösterilerinde İsrail bayraklarının yakıldığını belirterek, “Siyonizm karşıtlığının suç sayılması” yönünde girişimde bulundu.

Le Rudulier liderliğindeki 16 senatör, Senato’ya sundukları tasarıda, İsrail Devleti’nin varlığını sorgulayanların 1 yıl hapis ve 45 bin avro, İsrail’e hakaret edenlerin ise cezalandırılmasını talep etti. 2 yıl hapis ve 75 bin euro para cezası.

Tasarıda, İsrail devletine karşı nefret ve şiddeti kışkırtmaktan 5 yıl hapis ve 100 bin euro para cezası talep ediliyordu.

Fransa Ulusal Meclisi’nin 2019’da Yahudi karşıtlığını Siyonizm karşıtlığıyla eşitleyen yasa tasarısını onaylaması tartışmalara neden olmuştu.

Pek çok akademisyen ve bilim insanı antisemitizmle mücadelenin önemine vurgu yaparken, Siyonizm karşıtlığının yasal olduğu görüşünü paylaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu