Haber

TÜRK-Macar Kültür Yılı Açılış Etkinlikleri Ankara’da Başladı

TÜRK-Macar Kültür Yılı açılış etkinlikleri; Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), İstanbul ve Budapeşte’de gerçekleştirilen açılış organizasyonlarının ardından 22 Ocak Macar Kültür Günü’ne özel olarak Ada’da sergi ve konserlerle başladı.

1923 yılında imzalanan Türk-Macar Dostluk Antlaşması’nın 100’üncü yılı dolayısıyla Türkiye ve Macaristan’da kutlanan ‘2024 Türk-Macar Kültür Yılı’ etkinlikleri Ankara’da başladı. CSO Ada’da gerçekleştirilen etkinlikte; Macaristan’ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis’in yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Macaristan Kültür ve Yenilik Bakanlığı Müsteşarı Péter Hoppál, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Kemal Bozay, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Lideri Nicholas Meyer- Landrut, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu ve davetliler katıldı. Macar cam sanatçılarının eserlerinden oluşan ‘Camlaştırma Hu’ isimli standın açılış töreni gerçekleştirildi. Standın açılış konuşmasını yapan Peter Hoppal, 2024 yılı boyunca her iki ülkenin farklı şehirlerinde Kültür Yılı münasebetiyle birçok etkinliğin düzenleneceğini söyledi. Büyükelçi Matis, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlıklarının çalışmalara başladığını belirtti. Bugün açılan stand gibi birçok mobil stand ve “2022 Uluslararası Cam Yılı idi; UNESCO’nun Aralık 2023’te Sadakat Olmayan Kültürel Mirası Listesinde El İşçili ve Zanaat Ürünlerimizin Yazıtı bu sergiyi daha da fazla yaptı” dedi. Bu güzel akşamı Ankara’da hep birlikte kutluyoruz. Türkiye ve Macaristan ortak kültür yılını başlattık. Kültür yılı birbirimizin kültürünü daha iyi tanımamıza, dostluğumuzun güçlenmesine yardımcı olacak” dedi.

‘2025 TÜRKİYE-MACARİ BİLİM VE İNOVASYON YILI OLACAK’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Bakan Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 yılı sonunda Budapeşte’ye yaptığı ziyarette; Türk-Macaristan Kültür Yılının açılışını düzenlediklerini hatırlatarak ve bu yüzyıllık dostluğu hatırlatmak için hem Türkiye hem de Budapeşte’de birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yapacaklarını açıkladılar, “Bugün, en güzellerden birinde tanıştık Hem bu sergide hem de konserin organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

‘HER ZAMAN BİRLİKTE FAALİYETLER YÜRÜTECEĞİZ’

Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluğun 101’inci yılına girdiğini belirten Bakan Kacır, “Cumhurbaşkanımızın Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile açıkladığı gibi 2025 yılında Türkiye-Macaristan Bilim ve İnovasyon Yılı etkinliklerini birlikte düzenleyeceğiz. Bu yıl, 2025 yılının hazırlıklarını hep birlikte yapacağız.”Devam edeceğiz. Türk-Macar dostluğunun bizim için çok değerli olduğunu vurgulamak isterim” dedi.

Konuşmaların ardından; Pannon Filarmoni Orkestrası’nın düzenlediği konserde, Ahmet Adnan Saygun’un 5. Senfonisi’nin yanı sıra dünyaca ünlü Macar besteciler Zoltan Kodaly ve Bela Bartok’un tanınmış eserleri seslendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu