Ekonomi

TOKİ konutlarıyla Elazığ’ın riskli yapı stoku ortadan kalktı

Merkez üssü Sivrice ilçesi olan, Elazığ’da 37, Malatya’da 4 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığı depremin ardından devlet, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda tüm kaynaklarını seferber ederek yaraları sardı. depremzedeler.

24 Ocak depremi ve ardından gelen artçı sarsıntılar nedeniyle yaklaşık 19 bin binanın ağır hasar gördüğü kentte, ilk etapta vatandaşların çadır, battaniye, ısınma ve gıda gibi acil ihtiyaçları karşılandı, ardından konteyner, eşya, eşya, gıda gibi ihtiyaçlar karşılandı. kırsalda yaşayan depremzedelere kira ve taşınma yardımı, koyun ve büyükbaş hayvan yardımı yapılıyor. Hayvanlara mama, barınak çadırı gibi pek çok ihtiyaç için ayni ve nakdi yardım yapıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda depremin kentte bıraktığı izleri silmek amacıyla ağır hasarlı binlerce binayı yıkan devlet, kent merkezi, ilçeler ve kırsal kesimde yaklaşık 25 bin konut inşa etti. Afet, kentsel dönüşüm ve sosyal konut kapsamındaki alanları TOKİ’nin yardımıyla tamamlayarak hak sahiplerine teslim ettik.

’19 BİN BİNANIN AĞIR HASARLI VE YIKILDIĞINI TESPİT ETTİK’

Vali Ömer Toraman, son 4 yılda meydana gelen büyük depremlerin yarattığı acı tablonun, özellikle deprem bölgesindeki illerde eski ve riskli yapı stokunun bir an önce yenilenmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Toraman, TOKİ’nin Elazığ’da 24 Ocak 2020 depreminin hemen ardından inşa ettiği konutlar sayesinde şehrin eski ve depreme dayanıklı yapı stoğundan kurtulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Elazığ’da 2020 yılında meydana gelen deprem sonrasında yaklaşık 19 bin binanın ağır hasarlı olduğunu tespit ederek yıktık. Böylece bu riskli bina stoğunu ortadan kaldırdık. Bunun karşılığında kentsel dönüşümde 24 bin 600 hak sahibi vatandaşımıza konut inşa edip teslim ettik. Sadece Elazığ kent merkezinde, ilçeleri ve sosyal konutları da dahil ettiğimizde yaklaşık 25 bin konuta karşılık gelen 16 bin 700 konutun anahtarını teslim ettik. Depreme dayanıklı bir yapı stoğu bu Elazığ için çok önemli bir katkıydı.”

‘GÜVENLİ YAPI STOKUNUN SAĞLAM ZEMİN ÜZERİNE İNŞA EDİLDİĞİ MAHALLELER’

Toraman, depreme dayanıklı olmayan yüzlerce binanın yıkılıp yerlerine modern konutların yapılmasıyla çehresi değişen Elazığ’da depremin izlerinin silindiğini vurguladı.

Kentin farklı yerlerinde sağlam zemin üzerine inşa edilen evlerle yeni yerleşim alanlarının oluşturulduğunu belirten Toraman, şöyle devam etti:

“2020 depreminden sonra tüm altyapıları, yolları, parkları, okulları, sağlık tesisleri, camileri, mağazaları, park ve bahçeleri ile rezerv alanlarında mahalleler oluşturuldu. Vatandaşlarımız aldıkları evlerde yaşamlarını sürdürüyor ve yaşamlarını sürdürüyorlar. Bundan sonra meydana gelecek depremlere karşı güvenle evlerine yerleşecekler. Buralar sağlam.” Taban düzeyinde güvenilir yapı stokunun yapıldığı mahalleler vardı. Bu bölgelerin seçiminin ne kadar doğru ve isabetli olduğunu 6 Şubat depreminde gördük. Çok şükür bu konutlarda en ufak bir hasar, sıkıntı yaşanmadı.”

Toraman, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan minimum düzeyde etkilenen Elazığ’da, yapılan incelemeler sonucunda riskli bulunarak yıkılan evlerin yerine yaklaşık 3 bin deprem evinin 2 bin 255’inin inşasına başlandığını söyledi. Depremin ardından inşaatları tamamlanarak en kısa sürede sahiplerine teslim edilecek.

‘EVLERİMİZ SAĞLAM, GÜVENİLİR’

Güneykent İlçesi’nde inşa edilen TOKİ konutlarında yaşayan Yaşar Kıldiş, Olgunlar Mahallesi’ndeki evinin 4 yıl önce yaşanan depremde ağır hasar görmesi nedeniyle yıkıldığını, devlet sayesinde yeniden ev sahibi olmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Kıldiş, TOKİ konutlarının güvenlik ve konfor sağladığını belirtti. “44 yaşındayım, ilk defa bu kadar güzel bir hizmetle karşılaşıyorum. Gerçekten dediğini yapan bir liderimiz var. Burada gerçekten güvendeyiz. Depremin yarattığı travmayı atlattık, evlerimiz yıkıldı. sağlam ve güvenilir. Biz memnunuz, Allah devletimize zarar vermesin.”söz konusu.

Kenan Çakar, Kültür Mahallesi’ndeki evlerinin depremde büyük hasar gördüğünü, devletin başlattığı konut seferberliği sayesinde yaklaşık bir yıl sonra yeniden ev sahibi olduğunu belirtti.

Çakar, “Biz önce Allah’a sonra binanın sağlamlığına güveniyoruz. Bu sayede depremin yarattığı travmayı ve kaygıyı atlattık. Bu evlerde kendimizi daha güvende hissediyoruz, çok güzel ve sağlam evler.”dedi.

ovacikhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu