Sağlık

Rosatom’dan Kırgızistan’a Nükleer Tıp Alanında Destek

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı ve Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom temsilcilerinden oluşan bir uzman komitesi, Ulusal Onkoloji ve Hematoloji Merkezi’nde onkolojik ve diğer önemli hastalıkların tedavisi için yeni bir radyonüklid teşhis departmanı oluşturma projesi üzerinde anlaşmaya vardı. (NCОН) Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te. değerli bir adımı tamamladı.

NCОН çalışanları ve Rosatom temsilcilerinden oluşan çalışma grubu, Kırgız düzenleyici makamlarından lisans almak için gerekli uygulama önlemlerini uygulamıştır. Bu çalışmalar, tek foton bilgisayarlı emisyon tomografisi (SPECT) bölümünün sıhhi ve epidemiyolojik muayenesini yapmak ve projenin radyasyon güvenliği gerekliliklerine uygunluğunu sağlamak için yapılmaktadır.

Rosatom ayrıca çalışanları eğitmek, ulusal altyapının etkinliğini değerlendirmek ve sağlık kurumlarının radyoizotop eserlerinin kullanım lisansını almasını sağlamak için NCОН’ye bir teknesyum-99m GT-4K jeneratörü ücretsiz olarak teslim etti.

Rus nükleer endüstri delegasyonu, SPECT bölümünün teknik incelemesi sırasında çalışana uzman takviyesi de sağladı.

Bir sonraki adım, projenin radyasyon güvenliği gerekliliklerine uygunluğu ve radyoizotop eserlerinin kullanımı için Kırgız düzenleyici makamlarından lisans alınmasıdır.

Rosatom’un bir parçası olan Rusatom Healthcare A.Ş’nin Genel Müdürü Igor Obrubov şunları söyledi: “Yeni radyonüklid teşhis bölümünün açılış hazırlıklarında Kırgız ortaklarımızı tam olarak desteklemekten memnuniyet duyuyoruz. Bu proje, Kırgızistan’da nükleer tıbbın gelişmesi ve stratejik işbirliğimizin devamı için hayati önem taşımaktadır. Kırgız meslektaşlarımıza doktorların eğitimi için teknesyum jeneratörü bağışladık. Rosatom, gelecekte Kırgızistan’ın teknesyum-99m jeneratör ihtiyaçlarını tam olarak karşılamaya hazır.”

Taraflar, Kırgızistan’da ileri nükleer tıp teknolojilerinin geliştirilmesini amaçlayan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) teknik işbirliği programı çerçevesinde işbirliği yapmaktadır.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu