Ekonomi

İhracatın yüzde 46’sını hububat, bakliyat, yağlı tohumlar oluşturuyor.

İZMİR (İGFA) – Türkiye 2022 yılında 25 milyar dolarlık gıda ürünü ihraç ederken, gıda ihracatının ilk sırasını 11,4 milyar dolarlık ihracatla tahıl, bakliyat, yağlı tohumlar bölümü aldı. Dal, Türkiye’nin gıda ihracatının yüzde 46’sını tek başına gerçekleştirdi.

Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar branşında; Üretim ve ihracatta lider konumda olan Gaziantep ve çevresinde yaşanan deprem nedeniyle kısa vadede kayıplar olabileceğini öngörmekle birlikte orta vadede yaraların sarılacağına ve yeniden eski günlerine döneceğine inanmaktadır. ihracat amaçlı çizdiği rotaya girer.

Anadolu’da 7 coğrafi bölgede yetişen undan, bitkisel yağlara, baharattan yağlı tohumlara, şekerlemeden bakliyatlara, çikolatadan makarnaya kadar yüzlerce gıda ürününü 10’dan fazla ana kümede dünyanın dört bir yanına ihraç eden, tane baklagiller yağlı tohum sektörü dünyanın gıda deposu konumundadır.

DERNEK ÜYELERİNE 1 MİLYAR DOLAR TEŞEKKÜR MEKTUBU

Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Yürütme Konseyi Başkanı Muhammet Öztürk, Ege hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatçılarının 2022’de 682 milyon dolar olan ihracatlarını yüzde 47 artışla 1 milyar doların üzerine çıkardıklarını ve 6. sırada olduklarını bildirdi. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 1 milyar dolar barajını aşan ihracatçı birliği. olmayı başardıklarını ifade ettiler.

Tarihi başarıya imza atan sendika üyelerine teşekkür mektubu gönderen Öztürk, teşekkür mektubunda; “EHBYİB olarak 10 yıl önce 280 milyon dolar ihracat yaparken 2022’ye geldiğimizde 10 yılda ihracatımızı yaklaşık 4 kat artırarak 1 milyar dolar mertebesine çıkarmış olmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bölümümüzün bu üstün ihracat başarısına katkı sağlayan değerli üyelerimiz ve bölüm paydaşlarımız sayesinde ulaştığımız 1 milyar dolarlık ihracat hacmini daha da artırmak için var gücümüzle çalışmaya, üretmeye ve ihracata devam edeceğiz. önümüzdeki dönemlerde yeni rekorlar kırmak. İhracat hedeflerimizi büyük bir özveriyle gerçekleştirme yolundaki başarılarınızdan dolayı sizleri tebrik eder, Türkiye’nin üretim ve ihracatına sağladığınız katkı ve bedelden dolayı şahsım ve Yönetim Kurulum adına teşekkür ederim. geleceğine.”

Öztürk, geniş bir ürün yelpazesine sahip olan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar branşının 2,6 milyar dolarlık ihracatla bölümün ihracatına, 11,4 milyar dolarlık ihracattan ise 2 milyar dolarlık hayvansal ve bitkisel yağlara hakim olduğunu söyledi. 2022’de ihracat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu