Ekonomi

Fed’in faiz artırımını yavaşlatması bekleniyor

ABD’de yüksek enflasyonu düşürmek için ABD Merkez Bankası (Fed) devreye girdi ve faiz oranlarını yükselterek rakamları düşürmeyi hedefledi.

ABD’de enflasyon yüzde 2 olan hedefinin oldukça üzerinde.

Fed önce hızlı ve yüksek faiz artırım kararları aldı, ardından bu rakamları düşürdü.

25 baz puanlık artış bekleniyor

Fed üyelerinden gelen son mesajlar ve piyasa fiyatları, bankanın politika faizini 25 baz puan artırabileceğini gösteriyor.

Ülke ekonomisi 2022’nin 4. çeyreğinde yüzde 2,9 ile beklenenin üzerinde büyürken, yeni konut satışları 2022 Aralık ayında aylık yüzde 2,3 artarak 616 bin adetle son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Yurt içinde bireysel tüketim harcamalarındaki artış yıllık bazda yüzde 2,1’e gerilerken, enflasyondaki düşüş eğiliminin hızlanacağına dair beklentiler güçlendi.

Bu gelişmeler dikkate alındığında bankanın faiz artış hızında yavaşlayacağı fiyatlaması da güçlendi.

Mickey Levy: Fed 25 baz puan artıracak

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy yaptığı değerlendirmede mali sıkılaştırmada daha ölçülü bir politika izleyeceğini ve politika faizini 25 baz puan artıracağını öngördü.

Fed Lideri Powell’ın enflasyonun ölçülmeye başlandığı ancak halen çok yüksek seviyede olduğu yönündeki sözlerini hatırlatan Levy, faiz artırımlarının henüz bitmediğini ifade etti.

Bernd Weidensteiner: Fed bu hafta politika faizini 25 baz puan artıracak

Commerzbank’ın ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner, bankanın son toplantısında faiz artışını 50 baz puana indirdikten sonra bu hafta politika faizini 25 baz puan artıracağını söyledi.

Weidensteiner, ekonominin istenildiği gibi soğuduğunu ve enflasyon baskılarının önemli ölçüde azaldığını belirterek, faiz oranlarında tepe noktasının uzak olmadığını belirtti.

Fed’in geçen yıl politika faizini 425 baz puan artırdığını hatırlatan Weidensteiner, bankanın bu kısıtlayıcı politikasının hedefinin ekonomik büyümeyi enflasyon baskılarını azaltacak kadar yavaşlatmak ve yüzde 2 hedefine getirmek olduğunu söyledi.

Philip Marey: Ücret-fiyat sarmalına ilişkin riskler masada

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, ABD’de son dönemde enflasyondaki düşüşün Fed’in Aralık’taki 50 baz puan olan faiz artırım boyutunu Şubat’ta 25 baz puana indirme olasılığını artırdığını belirtti:

Enflasyondaki yavaşlamaya bağlı olarak Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yılın geri kalanı için 4,75-5,00 hedef aralığında kalması ve orta seviye vermesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu