Haber

Çin’den Tayvan çevresinde ‘savaşa hazırlık tatbikatı’

Tayvan Devlet Lideri Tsai Ing-wen’in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinin ardından Çin, Tayvan çevresinde 3 günlük bir ‘savaşa hazırlık tatbikatı’ başlattı ve adanın çevresine savaş uçakları ve savaş gemileri gönderdi.

Reuters’in haberine göre Tayvan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bugün Tayvan yakınlarında Çin’e bağlı sekiz savaş gemisi ve 42 savaş uçağının tespit edildiği ve bu gemi ve uçaklardan 29’unun Tayvan orta hattını geçtiği belirtildi. Boğaz. Tayvan ordusu da yaptığı açıklamada, füze savunma sistemlerinin devreye alındığını ve Çin savaş uçaklarını takip etmek üzere hava ve deniz devriyelerinin başlatıldığını duyurdu.

Bu bağlamda, bir Çin amfibi çıkarma gemisi bu sabah Tayvan kontrolündeki Matsu Adalarının 50 km kuzeybatısında çok sayıda top mermisi ateşledi.

Ne oldu?

Tayvan Devlet Başkanı Ing-wen’in ABD Temsilciler Meclisi Lideri McCarthy ile 6 Nisan’da Kaliforniya’da görüşmesinin ardından Çin Halk Kurtuluş Ordusu, ada çevresinde üç günlük savaş hazırlık tatbikatlarının başlatıldığını ve bu tatbikatların Tayvan’ı korumak için yapıldığını duyurdu. Çin’in toprak bütünlüğü. Gösterinin bağımsızlık yanlısı güçlere karşı “ciddi bir uyarı” olarak düzenleneceği ve Tayvan’ın kuzey, güney ve doğusunda yapılacağı belirtildi.

Tayvan Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Çin’in Tsai Ing-wen’in ABD ziyaretini “bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe ciddi şekilde zarar veren askeri tatbikatlar yapmak için bir bahane olarak kullandığını” ve “Tayvan ordusunun bu tatbikatlara sakince, akılcı bir şekilde katıldığını” söyledi. ve cidden.” bir tavırla karşılık vereceği belirtildi.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan beri fiilen bağımsızlığını yaşıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.

‘Tek Çin’ ilkesine atıfta bulunan Pekin, Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik bağlarını kesmesini şart koşuyor. (DIŞ HABERLER)

habererfelek.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu