Ekonomi

Bakan Şimşek: “KİT’lere ilişkin reform çalışmalarımızın ilk etabını tamamladık”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞimşekKamu İktisadi Teşebbüslerinde (KİT) şeffaflığın ve hesap verebilirliğin artırılması amacıyla başlattıkları iki bölümlü reform çalışmasının ilk etabını tamamlayarak Ekonomik Uyum Konseyi’ne sunduklarını söyledi.

Bakan Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Foreks Haber’e gönderdiği değerlendirmede, merkezi idarenin kontrolünde 19 KİT’in bulunduğu, 8 KİT’in ise İstanbul’un yakın zamanda açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer aldığı belirtildi. Sanayi Odası (ISO).

Şimşek, enerji, ulaştırma ve tarım gibi kritik sektörlerde ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan KİT’lerin kamu mali yönetimi reformlarının odağında olduğuna dikkat çekti. 2024 yılında merkezi yönetim bütçesinden yapılacak transferlerin yüzde 6,2’sini oluşturan KİT’lerde reform yapılmasının önemine vurgu yapan Şimşek, çalışmayı Orta Vadeli Programa (OVP) dahil ettiklerini söyledi.

Mevcut düzenlemenin ticari ilkeleri tam olarak karşılamadığını, dolayısıyla yeni düzenlemenin kaçınılmaz olduğunu belirten Şimşek, reformun iki bölümden oluştuğunu belirtti. Yıldırım, “KİT’lerde şeffaflığın ve hesap verebilirliğin artırılmasına yönelik başlattığımız reform çalışmamızın ilk aşamasını tamamlayarak çalışmalarımızı Ekonomik Uyum Komitesi’ne sunduk.”dedi.

Mali disiplin konusundaki duruşumuz nettir

KİT’lerin yönetim kurullarının daha profesyonel hale getirileceğine işaret eden Bakan Şimşek, satın alma işlemlerinin kurumsal yönetim ilkeleri, verimlilik ve kârlılık ekseninde yeniden düzenleneceğini kaydetti.

Şimşek, çalışmayı KİT’lerin uluslararası kabul görmüş şeffaflık standartlarına uymalarını sağlamak ve hesap verebilirliklerini güçlendirmek amacıyla yürüttüklerini belirtti. “Bu reformla kamu iktisadi teşebbüslerimizi dünya uygulamalarına yaklaştıracağız.”dedi.

Böylece KİT yönetimini uluslararası normlara uygun hale getireceklerini belirten Şimşek, şu değerlendirmeyi yaptı:

Forex Haber Merkezi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu