Ekonomi

Avrupa gaz piyasasını sarsan grevin etkileri sürüyor

Avrupa’da gaz fiyatları yükselmeye devam ediyor ve 40 avronun üzerinde kalmaya devam ederken, piyasa Avustralya’daki endüstriyel hareketin küresel arz üzerindeki olası etkilerini tartıyor.

Kıta vadelileri gösterge gaz fiyatları Çarşamba günü yüzde 28’lik bir artışın ardından yüzde 6,5’ten fazla arttı ve Mart 2022’den bu yana en büyük artış oldu.

Avustralya’daki üç büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesisindeki olası grevler, küresel yakıt ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu azaltabilecekleri için fiyatlandırılıyor.

Sanayi hareketinin devam etmesi halinde Asyalı alıcıların bölge dışından alternatif tedarik arayışlarına yol açabileceği ve bunun da Avrupalı ​​alıcılarla akaryakıt konusunda daha sıkı rekabete yol açabileceği belirtiliyor.

Rystad Energy Kıdemli Analisti Zongqiang Lou, “Böyle bir grev, Avustralya’nın LNG ihracat kapasitesinin yaklaşık yarısını azaltabilir ve birçok Asyalı alıcının kargolarını başka yerlerde aramasına neden olabilir” dedi. “Bu fiyat artışı, Avrupa’daki büyük gaz stoklarına rağmen devam eden sıcak hava dalgaları sırasında LNG arzını etkileyecek bir grev olasılığını yansıtıyor.”

Grevler önümüzdeki hafta başlayabilir

Yatırımcılar, personel sendikaları ve Chevron Corp. ile Wodside Energy Group, aralarında devam eden görüşmeleri yakından izliyor. Mevzuata göre grevler önümüzdeki haftadan itibaren başlayabilir.

Ancak piyasanın dikkati, yaz sonunda Kuzey Yarımküre’de meydana gelen ve soğutma amaçlı kullanılan gaza olan talebi artırabilecek sıcak hava dalgalarına çevrildi.

Rystad Energy, Japonya’daki toplam LNG stokunun, daha güçlü enerji talebi nedeniyle geçen yılın seviyesinin altına düşmüş olabileceğini belirtti.

Avrupa’nın LNG ithalatı bu yılın başlarında görülen yüksek seviyelerden düşmüş olsa da, ısınma döngüsü başladığında arz rekabetinin artması bekleniyor.

Rusya’nın boşluğunu 2025’ten önce doldurmak mümkün görünmüyor.

Bloomberg İstihbarat Analisti Patricio Alvarez, Avrupa’nın Rus boru hattı sınırından sağlanan gaz kaybının neden olduğu boşlukları doldurmak için LNG’ye güvenmesine rağmen, bunun 2025’ten önce yeterli olmayacağını belirtti.

Bölge arz şoklarına karşı tampon görevi görecek sağlam stoklar biriktirmiş olsa da, Avrupa’nın gaz piyasaları bu yaz son derece dalgalı geçti. Rastgele bir arz kesintisi işaretinin, kışın talep arttığında daha da belirgin olabilecek fiyat artışlarına yol açabileceği şeklinde fiyatlandırılıyor.

Lou, “Geleceğe baktığımızda, Avrupa’ya daha az LNG ithalatı, Norveç boru hatları için planlı bakım ve dünyanın birçok bölgesinde devam eden sıcak hava dalgaları ile gaz fiyatlarının yukarı yönlü görünümünün devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Avrupa’nın gaz kıstası olan Hollanda’daki gaz vadeli işlemleri, Amsterdam’da yüzde 2,45 artışla megavat-saat başına 40,80 avroya ulaştı.

erzinajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu