Haber

Atatürk’ün Malatya’ya gelişinin 93. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi

MALATYA (İGFA) – Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’ya ilk gelişinin 93. yıl programı Çelenk Sunumu, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çelenk Sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Anıt Gurur kitabını imzalayarak bir konuşma yaptı.

Başkan Gürkan konuşmasında şunları söyledi; “Malatya’nın güneyden Anadolu demiryolu ağına bağlanması münasebetiyle ilimize yaptığınız ziyaretin 93. yıl dönümünde Ekselanslarını bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

Olağanüstü algılama yeteneğiniz ve erdemlerinizle Milletimizin ne istediğini, neyi özlediğini, neyi arzuladığını çok iyi bilen ve belirleyebilen bir lider olarak bizlere her zaman rol model oldunuz. Sizin manevi kişiliğinizden aldığımız ilhamla bugün büyük ilerlemeler kaydediyor ve dünyada söz sahibi ülkelerden biri haline geldik. 24 Ocak 2020 Elazığ depremi, ardından gelen pandemi ve son olarak 6 Şubat 2023 depremine rağmen hem yurt içinde hem de Malatya’da karamsarlığa düşmeden kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz.

Sizlerin ‘Müreffeh Malatya’ sözünüze dayanarak, insan uygarlığının başladığı Anadolu’yu vatan yapan destan şehrimiz Malatya’nın yeniden canlandırılması için Devletimizle birlikte çaba göstermeye devam edeceğiz. “Ruhunuz huzur içinde yatsın” dedi.

GÜRKAN: “GÜNCEL NESİLLERE ATATÜRK’Ü ÇOK İYİ ANLATMAMIZ GEREKİYOR”

Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından protokol yetkilileri Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen etkinliğe katıldı. Protokol personeli, Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’ndeki Atatürk fotoğraf standını ziyaret ettikten sonra konferans salonunda düzenlenen programa geçti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Malatya’yı ziyaretinin 93. yıl dönümü dolayısıyla program düzenlendiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu coğrafyada Cumhuriyeti kolay kurmadı. . Cumhuriyet çok katı ve zor kurallarla kurulmuştur. Atatürk’ü şimdiki nesillere çok iyi anlatmamız gerekiyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk hakkındaki gerçekleri anlatmamız gerekiyor. 1881 yılında başlayıp 1938 yılında Cumhuriyet ile sonsuzluğa ulaşan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hayatına büyük emekler sığdırmıştır. Kısa ömründe pek çok mücadele yaşadı. Üstelik Anafartalar’da “Ben size saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum” diyen bir komutandır.

Cumhuriyetimizi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e şükran ve takdir duygularımızı belirtmek isterim. “Ruhu şad olsun” dedi.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı Konuşmasında, “Atatürk’ün 93 yıl önce Malatya’yı ziyaret etmesini sağlayan demiryolu ağı Malatya’ya getirildi. 13 Şubat 1931’de Malatya’nın minnettar halkı Atatürk’ü ağırlayarak ilk kez demiryoluyla tanıştı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu ziyaret kapsamında, günümüzde Atatürk Konutu Müzesi olarak varlığını sürdüren dönemin Türk Ocağı binasında kamu temsilcilerini kabul etmiş, Malatya’nın üretimi, ihracatı ve genel ekonomik faaliyetleri hakkında kendileriyle istişarede bulunmuş, Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilin eğitimi ve Millet Okulları hakkında görüştü. Müdüründen bilgi aldı. Gazi, 13 Şubat akşamını Malatya’da geçirdi ve ertesi gün trenle tekrar Malatya’dan ayrıldı. Bu nedenle 13 Şubat Malatya için çok anlamlı ve değerli bir gün.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde 11 ilimizle birlikte Malatya’mız da büyük yıkıma uğradı. Dedemizin “Önemli ve Müreffeh Şehir” diye tanımladığı Malatya’yı yeniden ayağa kaldırmak ve depremin yaralarını sarmak için Devletimizin tüm kurumlarıyla birlikte Türk Asrına yakışır bir proje gerçekleştireceğiz. Yeniden inşa etmek, canlandırmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı, minnet ve şükran duygularıyla anıyor, kendisine ve kahraman silah arkadaşlarına, geçmişten bugüne bedenlerini ve ruhlarını feda eden şehitlerimize rahmet diliyorum. bu kutlu topraklara, aziz milletimize ve ebediyete intikal eden büyük gazilerimize. “Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Program, Malatya 100. Yıl İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen programda şiirlerin okunması ve sunumların ardından sona erdi.

korkuteli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu