Haber

Afrikalı liderler Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak için Kiev’de

Yedi Afrika ülkesinden önemli isimler, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sona erdirilmesinde arabuluculuk yapmak için Kiev’e geldi.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, Zambiya Devlet Başkanı Hakainde Hichilema, Komorlar Devlet Başkanı ve Afrika Birliği Devlet Başkanı Azali Assoumani ile Uganda, Mısır ve Kongo Cumhuriyeti’nden üst düzey isimler Ukrayna arasındaki ihtilafı çözme konusunda anlaştılar. ve Rusya barışçıl bir biçimde. “Afrika Barış Misyonu” çerçevesinde iki ülkeyi ziyaret ediyor Afrikalı liderleri hedef alan ilk olarak Kiev-Moskova ortasında ateşkes ve barış görüşmelerine arabuluculuk yapmak için Ukrayna’ya geldi. Liderleri başkent Kiev’deki Nemishaeve tren istasyonunda Ukrayna’nın Afrika ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Maksym Subhk ve Güney Afrika’nın Kiev Büyükelçisi Andre Groenewald karşıladı.

Liderlerin Kiev’deki ilk durağı Bucha

Güney Afrika Devlet Başkanı Ramaphosa liderliğindeki heyet, savaşın başlangıcında en yoğun çatışmaların yaşandığı ve 458 sivil cesedinin bulunduğu Kiev’in kuzeybatısındaki Bucha’yı ziyaret etti. Sivillerin gömülü olduğu St. Andrew Ortodoks Kilisesi’nin arkasındaki toplu mezara gelen Afrika devlet başkanları anma törenine katıldı.

Liderler, günün ilerleyen saatlerinde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky ile barış anlaşması için uzlaşma teklifinde bulunmak üzere bir araya gelecek ve yarın St. Petersburg’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelecek.

Kiev’de hava saldırısı alarmı

Afrikalı liderlerin ziyareti sırasında Kiev’de 2 patlama meydana geldi ve hava saldırısı alarmı verildi. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Podil ilçesinde patlamalar olduğunu ve başkentin füze ile hedef alındığını duyurdu. Ukraynalı diplomat Olexander Scherba sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Şimdi sirenler çalıyor. Putin, Kiev’de Afrikalı liderleri selamlıyor. Umarım bugün Ukrayna’yı ziyaret eden Güney Afrika Devlet Başkanı bombalanmanın ne demek olduğunu hatırlar. Batı şu anda.” Ve hayatını kurtarmaya yardımcı olur” dedi.

Liderler “güven artırıcı önlemler” önerecek

Afrikalı liderlerin ziyaretleri sırasında iki ülke arasında arabuluculuk yapmanın “güven artırıcı önlemler” sunabileceği belirtiliyor. Tedbirlerin yer aldığı “çerçeve belge”nin amacının barışın önemini vurgulamak ve tarafları diplomasi güdümlü bir müzakere sürecini kabul etmeye teşvik etmek olduğu söyleniyor.

Güven artırıcı önlemler arasında Rus birliklerinin geri çekilmesi, taktik nükleer silahların Belarus’tan çekilmesi, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Putin’e yönelik tutuklama emrinin askıya alınması ve Rusya’ya yönelik yaptırımların hafifletilmesi gibi hususlar yer alıyor. – Kiev

bozdogan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu